Majlis khatam alQuran

Amira : Ustazah, mak saya kata bila saya dah khatam mak nak buat pulut kuning sikit,nak buat kat rumah ustazah atau ustazah Huda?

Apakah ini? Ini ialah petikan dialog salah seorang 'anak murid' saya.KUI3! Sebenarnya dia ni anak murid kakak saya. Setiap malam selepas maghrib dia dan beberapa orang lagi datang belajar mengaji al Quran. Sekarangkan saya sedang beristirehat di rumah makanya saya menolong la kakak saya ni mengajar.

Pada kebiasaannya,mereka ni akan pergi mengaji di rumah kakak saya tapi bila saya yang ambil alih tugas ni makanya mengaji dirumah saya la ehh rumah ibu ayah saya la. huhu. Ok berbalik pada alkisah si Amira nak khatam al Quran ni, tadi selepas maghrib mak kepada Amira ni datang dengan membawa PULUT KUNING. Siap asingkan lagi 1 untuk rumah kakak saya dan 1 lagi untuk rumah ibu ayah saya.

Saya : Nak buat macam mana ya?
Mak Amira : Ikut ustazah la saya pun xde pengalaman lagi, ni pertama kali anak saya khatam.

Ikut ustazah? HAHA. Saya berasa sedikit segan diberi gelaran begitu. Saya hanya adik kepada ustazah la makcik.HOHO. Saya call kakak saya tapi boleh pula dia kata x larat. Aiyoo~. Makanya berbekalkan sedikit pengalaman menyertai majlis khatam alquran di sekolah dan di  Np, majlis pun berjalan. HAHA. Saya sangat nervous ya pada waktu itu tapi berjaya cover. :p. Selepas tu mereka-mereka ni pun makan pulut kuning tersebut di rumah saya juga, X sempat nak bawa balik.ISH3.

Amira ni bagus budaknya. Baru darjah tiga tapi mengaji lancar je.X seperti kawan-kawan sebayanya.X tertekan pun masa betulkan bacaannya. Ibu saya kata dia ni hatanya terang. Alhamdulillah. Pernah saya bertanya 'juzuk 30 dah hafal?  Dia menjawab ' dah! cikgu suruh saya hafal nanti senang nak masuk pertandingan apa-apa bila tahun empat nanti. Semangatkan budaknya?

Kepada Amira, MABRUK ALAIKI! Jangan lupa lepas ni ngulang balik ye. Tolong-tolong la tengok-tengokkan abang kamu tu. Belajar rajin-rajin tau! ^_^.

NURUL AMIRA
Satu pengalaman baru buat saya. Dan sedikit perkongsian. Mengajar mengaji ni betul-betul perlukan kesabaran yang tinggi. Jangan marah-marah. Nanti ada je budak yang nangis. huhu. Ibu saya kata,bukan semua budak dah pandai ngaji. Kalau dah pandai x payah la datang belajar. Kepada ibu bapa silalah belikan alQuran yang ada warna warni tu. Senang sikit anak-anak nak faham. 

Dan sekali lagi kepada ibubapa, jangan lah berhentikan anak-anak daripada sekolah KAFA, semata-mata kerana UPSR.TUISYEN. Xde maknanya anak-anak tu kalau pandai akademik tapi ngaji x pandai. Percubaan untuk memalukan anak-anak lagi ada la. Ye la, dan nak masuk sekolah menengah tapi ngaji x lancar lagi.

Dan lagi satu ya ibubapa sekalian, kalau anak-anak dah khatam sekali pun x bermakna mereka x perlu mengaji lagi. Mengaji ni kena istiqomah. Hari-hari kena mengaji sampai lah kita mati. Kalau x nak menghantar kepada guru mengaji sekali pun, anda sendiri pun boleh tengok-tengokkan.

Oh ya lagi satu, kepada makcik-makcik silalah jangan menyebarkan fitnah atau apa kerana mendengki melihat anak orang lain mendapat sedikit kelebihan daripada anak sendiri. X baik makcik. Fitnah tu lebih besar dosanya daripada membunuh. Bukan saya cakap tapi DIA yang cakap.

Maaflah jika saya berlagak pandai mendidik anak. Saya ni xde anak pun lagi.HEHE. Cuma ini yang saya dapat lihat apa yang terjadi di sekeliling saya. Kesimpulannya marilah bersama kita mendidik anak-anak,adik-adik,atau siapa-siapa sahaja dengan cara yang betul yang telah islam gariskan. ISLAM tu mudah. Tidak membebankan pengikutnya. Dan ISLAM itu satu-satunya agama yang ALLAH terima disisiNya.

Alya,Amira,Nina dan Shasha
Afiq dan Ikram (abang amira)
Seronok makan pulut ramai-ramai

Resipi Gulai Lemak Peria

PERIA? Eii..pahitkan? Pahitpahit pun banyak khasiatnya. Antara khasiatnya yang sudah tersohor  di seantaro dunia ialah merawat penyakit kencing manis.Bukan itu sahaja ia juga merupakan penawar penyakit buasir,darah tinggi.Walaupun bukan menghilangkan terus tapi ia dapat mengurangkan.Pakar perubatan China gunakan peria untuk merawat asma dan haid.

Peria terbahagi kepada 2 jenis. Satu yang panjang berwarna hijau muda dan satu lagi yang pendek berwarna hijau tua ataupun nama glemernya ' peria katak '. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang peria silalah ke LINK ini.

Semalam saya dan ibu pergi ke pasar malam dan ibu membeli sebiji peria. Dalam otak saya mesti esok nak masak gulai lemak ni. X suka! Dan tibalah hari ini ibu saya menyuruh memasak peria tersebut. Disini saya sertakan resipinya. heE~

BAHAN-BAHANnya ;

  • Peria
  • Taufu
  • Ikan bilis
  • Serbuk kunyit
  • Santan
  • Garam
  • Cili padi
  • Bawang besar
CARA-CARA memasaknya ;
  • Tumbuk bawang besar dan cili padi hingga lumat
  • Masukkan semua bahanbahan kecuali santan ke dalam periuk.
  • Masukkan santan yang diperah kali kedua kedalam periuk.
  • Apabila mendidih masukkan pula pati santan.
  • Kacau kacau dan siap.
Senangkan? X pedas pun. Kalau nak pedas letak lah cili padi banyak-banyak. Saya bertanya pada ibu saya x pahit ke? Ibu saya kata x pun, pahit sikit je. Makanlah nanti xde lah kena kencing manis. Saya pun menyahut lah seruan ibu saya. Saya cilok sikit peria yang ada di dalam pinggan ibu saya. Peria masuk mulut dan kunyah! kunyah punya kunyah. YEAH!! sedap. X pahit pun. Dan saya ambil lagi. Rasa macam makan timun je. ~_^

Kesimpulannya marilah kita bersama-sama makan peria. Eh! menjaga kesihatan laa. Dari muda la kena jaga. Bak kata orang prevention is better than cure tapi cakap melayunya mencegah lebih baik daripada merawat. Nanti dah tua susah nak pantang-pantang ni.Nak-nak bagi wanita yang mengandung. AWAS! Anda mudah untuk terkena kencing manis.

P/s ; Kepada kedua-dua my beloved sister yang sedang hamil tu. sila jaga pemakanan anda molek-molek. Ingat doktor pesan apa. Jangan makan nasi banyak-banyak.Makan beras TAJMahal xpe. Dan sila lahirkan anak saudara yang comel untuk saya okeh! huhu~

Mengandung anak ke 5 ;p

Mengandung anak sulung

Ya Allah, jagalah anak mereka  selama ada di dalam kandungan mereka dan
sembuhkanlah dia, engkaulah adalah Dzat yg bisa menyembuhkan, tak ada
ubat kecuali ubat-Mu yang tidak akan membawa penyakit.
 Ya Allah, bentukkanlah dia dalam kandungan mereka dengan bentuk yang
sempurna dan tetapkanlah iman hatinya pd-Mu dan utusan-Mu.
Ya Allah, keluarkanlah dia dari kandungan mereka pada waktu mereka
melahirkannya dengan mudah dan selamat.
 Ya Allah, jadikanlah dia orang yang sehat sempurna, punya akal
cerdas, alim, mau mengamalkan ilmunya.
Ya Allah, berikanlah dia umur panjang, badan sehat dan budi
pekerti yang baik, guna untuk membaca hadist dan Al-quran dengan
mendapat berkahnya Nabi Muhammad saw.
Segala puji bagi Allah yang menguasai sekalian alam.



RESIPI PUDING KASTARD+KOKTAIL

Pada kebiasaannya,selepas makan tengahari atau makan malam atau minum petang pasti tekak terasa inginkan sesuatu yang manis.Terutamanya selepas menjamah lauk pauk yang agak pedas. PUDING KASTARD+KOKTAIL antara contoh pencuci mulut yang terkenal malah mudah untuk disediakan. Oleh itu ingin saya kongsikan cara-cara untuk menyediakannya. :)

BAHAN-BAHANnya ;
  • Tepung kastard
  • Susu cair
  • Koktail buah-buahan campuran
  • Gula
  • Garam
  • Air
  • Telur
CARA-CARA memasaknya ;

KASTARD
  • Masukkan 1 gelas tepung kastard ke dalam periuk
  • Masukkan pula 3 gelas air ke dalam periuk yang sama.
  • Kacau diatas api yang kecil.
  • Masukkan setengah gelas gula.
  • Kacau perlahan tanpa henti hingga menjadi ala-ala dodol.
  • Tuangkan ke dalam pelengat atau tupperware.
  • Simpan ke dalam peti sejuk hingga keras.
KUAH PUDING
  • Masukkan satu tin susu cair ke dalam periuk yang sama digunakan utk tepung kastard.
  • Masukkan 3 tin air dengan menggunakan tin susu yang tadi.
  • Masukkan sebiji telur yang telah dipukul.
  • Masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang diingini.
  • Masukkan secubit garam bagi memberi rasa lemak.
  • Kacau perlahan tanpa henti hingga mendidih.
Cara penyediannya
  • Potong kastard yang telah mengeras mengikut bentuk yang diingini samada kecil-kecil comel-comel besar-besar. ;)
  • Letak kastard tersebut di dalam bekas yang sesuai seperti gelas. Lagi molek guna bekas khas untuk puding.
  • Tuangkan kuah ke dalam gelas@bekas tadi.
  • Masukkan juga koktail buah-buahan campuran.
  • Siap untuk dimakan.
p/s : Lagi sedap jika ia sejuk. enjoy  ^_^.

Resipi Paih Ikan Timah

Alhamdulillah selamat kembali ke kampung halaman. ^_^ . Aktiviti bermula. Untuk permulaan cuti yang diharapnya akan terisi dengan perkara-perkara yang diredhoi dan indah ini, ingin saya kongsikan 1 resipi. PAIH IKAN TIMAH. Pronouns untuk PAIH ni sila ikut dialek perak ye :).

Pernah dengar IKAN TIMAH? Pernah lihat IKAN TIMAH? Rupa ikan timah ni seperti ikan bilis. Comel je. Halus. Kecil. Dan ia hanya hidup dalam air tawar sahaja. Air tawar sungai la kan? Dan menurut ibu dan ayah saya sangat susah untuk mendapatkan ikan ini.Ibu dan ayah saya membelinya di Bota. Dan penjual itu datangnya dari Gerik.Saya kagum dengan orang seperti ini. Demi mencari rezeki sanggup datang jauh-jauh. Masyallah. 

Macam-macam masakan boleh dibuat dengan ikan ni. Goreng rangup-rangup, goreng dengan telur dll. Tetapi saya nak kongsi cara-cara membuat PAIH.

BAHAN-BAHANnya :

  • Ikan timah
  • Bawang besar
  • Serai
  • Daun kunyit
  • Cili padi
  • Daun pisang
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Asam keping
CARA-CARA memasaknya :

  1. Kisar bawang besar,serai,dan daun kunyit secara kering.
  2. Gaulkan sebati bahan yang dikisar,garam,serbuk kunyit bersama ikan timah.
  3. Sediakan daun pisang yang sudah dibersihkan.
  4. Letakkan ikan timah yg siap digaul tadi bersama asam keping ditengahnya di atas daun pisang.
  5. Bungkus kemas-kemas.
  6. Panggang atas api.
  7. Alih-alihkan dan siap.
Untuk lebih umphh lagi, lebih afdol panggang diatas dapur kayu. Tapi untuk memudahkan kerja dapur gas pun is okay. Makan sementara ia masih panas. Oh ya makan secara berjemaah lagilah menambah kesedapan Paih tersebut.Sila jaga kebersihan kerana dapur anda pasti akan kotor dek kerana daun pisang yang terbakar. huhu. Resipi ini adalah resipi tradisional bagi negeri perak. 

Disini saya sertakan gambar sekali bagi memudahkan perjalanan anda didapur. :P


Langkah 4


Langkah 5

Langkah 6