Slrpppp,.,slrppp,.,slrppp,.,begitulah bunyi bagi aksi sedut menyedut siput sedut.hahaha.Ok terus ke point of story resipi hari ini ialah GULAI LEMAK SIPUT SEDUT+KELADI.
BAHAN-BAHANnya
- Siput sedut
- Batang keladi
- Santan
- Cili padi
- Bawang
- Garam
- Serbuk kunyit
- Serai
- Air
- Daun kunyit
CARA-CARA memasaknya
- Potong muncung cengkerang siput sepanjang 3mm.
- Cuci siput sebersih-bersihnya daripada sebarang selut,pasir etc.
- Kerat batang keladi comel-comel.
- Kisarkan cili padi dan bawang bersama sedikit air.
- Masukkan kesemua bahan kecuali santan ke dalam periuk dan hidupkan api.
- Kacau hingga semua bahan menjadi mesra.
- Apabila sudah mendidih masukkan pula santan.
- Kacau,kacau,dan kacau dan siap.
Jangan lupa menjaga kebersihan sebelum,semasa dan selepas memasak ya. Sangat sedap dimakan secara berjemaah.Selamat mencuba.Selamat menyedut.^_^
0 comments :
Post a Comment