BAHAN-BAHANnya ;
- Tepung kastard
- Susu cair
- Koktail buah-buahan campuran
- Gula
- Garam
- Air
- Telur
CARA-CARA memasaknya ;
KASTARD
- Masukkan 1 gelas tepung kastard ke dalam periuk
- Masukkan pula 3 gelas air ke dalam periuk yang sama.
- Kacau diatas api yang kecil.
- Masukkan setengah gelas gula.
- Kacau perlahan tanpa henti hingga menjadi ala-ala dodol.
- Tuangkan ke dalam pelengat atau tupperware.
- Simpan ke dalam peti sejuk hingga keras.
KUAH PUDING
- Masukkan satu tin susu cair ke dalam periuk yang sama digunakan utk tepung kastard.
- Masukkan 3 tin air dengan menggunakan tin susu yang tadi.
- Masukkan sebiji telur yang telah dipukul.
- Masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang diingini.
- Masukkan secubit garam bagi memberi rasa lemak.
- Kacau perlahan tanpa henti hingga mendidih.
Cara penyediannya
- Potong kastard yang telah mengeras mengikut bentuk yang diingini samada kecil-kecil comel-comel besar-besar. ;)
- Letak kastard tersebut di dalam bekas yang sesuai seperti gelas. Lagi molek guna bekas khas untuk puding.
- Tuangkan kuah ke dalam gelas@bekas tadi.
- Masukkan juga koktail buah-buahan campuran.
- Siap untuk dimakan.
p/s : Lagi sedap jika ia sejuk. enjoy ^_^.
3 comments :
sedap3
buat kan tok i,,,,hehehe,,,kakakmu
buat sendiri
Post a Comment