Pembedahan Jantung Tersumbat Bypass Part 3

Assalamualaikum WBT
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Hai dah setahun lebih rupanya aku janji nak update cite abah aku buat bypass. Sorry sangat guys yang ternanti-nanti tu. Berbalik kepada ayat aku masa dekat part 2, aku kabo banyak masalah kan yang timbul lepas abah aku operate. Memang betul weh. Family and aku selalu berdoa mintak dipermudahkan urusan pembedahan siap update status facebook tau memang ramai yang aminkan tapi masalahnya aku lupa nak doa nak mintak diperjauhkan komplikasi selepas operate. Komplikasi ni memang mana-mana operate pun boleh berlaku tapi untuk selepas operate bypass antara komplikasi yang boleh berlaku adalah buah pinggang rosak, stroke, nyanyuk dan macam-macam lagi.

Korang tau esoknya lepas abah aku dah sedar dari kesan bius masa bypass kami semua pergi la jenguk dia dekat icu. Excited gila la nak jumpa kan rupanya bila jumpa tu lain pulak yang jadi. Nurse kata abah macam tak rasa kaki kiri dia kaki yang diambik urat tu. Nurse cakap kena buat ct scan pulak dah. Kami makin risau sebab abah dia macam tak ingat apa yang berlaku. Buktinya dia tak cam antara abang aku yang sulong dengan abang aku yang no 5. Aku dia ingat. Ok itu takpe lagi. Nurse cite yang abah cakap dia ada 300 anak and now berada di Kampar Perak padahal kan dekat IJN.
Ya allah masa tu Allah je tau macam mana perasaan kami sefamily. Stress gila. Result ct scan dah keluar, doctor cakap macam ada something effect dekat cerebellum abah yang menyebabkan kaki abah tak boleh nak gerak and dia lupa. Kami dah assume maybe abah dah jadi nyanyuk and maybe stroke. Masa ni la aku rasa Allah memang menguji tahap kebergantungan kita dekat Allah. Masa ni takde sape dah boleh tolong melainkan Allah je. Kami hari-hari doa supaya abah tak nyanyuk tak stroke tak benda-benda lain la. Masa ni jugak aku belajar satu benda kena sentiasa baik sangka dengan Allah. Jangan buruk sangka dengan Allah. Aku remindkan diri aku yang sebenarnya Allah saja nak tengok kami sefamily macam mana.

Ok bila dalam ICU pesakit akan duduk di dua peringkat wad yang situasinya lain-lain. First after surgery akan duduk dekat tengah-tengah ICU dengan berselirat wayar sana sini macam dalam gambar dekat entry part 2. Second, bila dah ok pesakit dipindahkan dekat tempat yang nampak dunia luar iaitu sebelah tingkap and ada tv. Nurse cakap tujuan letak tepi tingkap and nampak luar sebab mostly pesakit yang duduk di ICU akan ada psychosis symptoms. Psychosis ni macam adik beradik gila sebab tak nampak dunia luar. Dia hanya nampak mesin je lalu boleh menggila gitu. 
Orang lain lepas operate kejab je dok dalam ICU dalam sehari dua je, abah aku lama gila dekat seminggu ada kot sebab kaki dia tu la. Sebab dia macam nyanyuk tu doctor tak ambik port sangat. Kawan-kawan abah yang datang ziarah abah semua sedih tengok abah sebab macam bukan diri abah yang sebelum dioperate. Kome rasa kami yang family ni rasa camne? Takkan happy kan. Huhu. Aku pernah nampak abah menggila cabut jarum yang dekat tangan untuk masukkan air tu habis darah memancut wehh and aku nampak nurse marah dia. Ate betul jugak kan.  Kena la marah takkan nak biar je. Abah jadi macam rimas tau.

Dalam lepas seminggu tu baru la abah dimasukkan ke wad biasa tapi bahagian High Dependency Unit (HDU). HDU ni tempatnya dekat dengan kaunter nurse and ada enam katil. Usually after dari ICU memang nurse letak patient dekat HDU dulu baru ke wad biasa. And kebiasaannya jugak dua tiga hari je dekat HDU but abah aku ni dekat seminggu jugak kena tahan situ sebab kes abah aku ni luar biasa. Orang lain dipotong kanan kini belakang nak ambik urat takde la sampai kaki tak rasa ni abah aku sebelah kaki sampai lutut je tapi tak rasa pulak. Ye la setiap patient lain-lain kan masalah dia and abah aku pon dah tua masa tu. Bila tua ni lambat sikit la nak recover. 

HDU ni sempit tau tapi masalahnya orang yang lawat abah ni ramai gila. Sedara mara, anak murid, kawan and entah sape-sape lagi semua datang dari perak. Aku dengan mak aku stay dekat dorm IJN. Satu malam RM15. Tapi yang ada katil dah penuh kami ambik extra room yang ada tilam je but still selesa cuma toilet kena tumpeng dekat dorm yang ada katil. Abang-abang aku ada je rumah dekat area sepang and Putrajaya tapi mak tak nak dok rumah dorang sebab susah pagi-pagi dah kena jaga abah dekat wad kan. Every night abang-abang yang tiga orang tu bergilir jaga abah. Aku dengan mak jaga malam. Kakak aku yang dok bangi tu ada anak kecik. Yang dok perak tu macam mana pulak nak jaga tapi every weekend datang kl la. 

Dah duduk wad biasa ni abah takde la nyanyuk sangat pulak. Dia ingat pulak kami. Haha. Lawak kan kejab ok kejab tak. Tapi hari-hari ada makcik tu train kaki abah macam kayuh basikal. Tapi masalah lain pulak datang. Abah tak nak tidur malam. Jenuh weh abang-abang aku tak tidur jaga abah. Esok kan kena kerja. Masalahnya bila tak tidur malam dia tidur siang. Memang dah terbalik. Pastu doctor dah cakap jangan nak bangun duduk bangun duduk dengan kerap sebab kan dada tu baru dibelah takut terbukak pulak jahitan kang terbukak pulak tulang rusuk tu. Tapi masalahnya kan aku cakap abah aku tu macam nyanyuk dah jadi budak-budak tak nak dengar cakap orang. Dia macam rimas kot macam duduk salah baring salah mengiring salah dia macam tak selesa.

Dr. Jalil kawan abang aku tu ada datang jenguk so aku tanya la kenapa abah camni dia kata banyak-banyakkan la berzikir. Huhu. Entah la weh pening kitorang. Masa ni Allah memang nak uji kami ni anak soleh ke anak derhaka. Boleh ke tak nak bersabar dengan abah. Mak lagi la paling bersabar dengan abah. Huhu. Abah aku lepas kaki dia dah boleh rasa, kaki dia macam tak boleh macam dulu dah. Yela, kan dah diambil uratnya so jadi hilang lah power kaki dia. Jadi macam jengkot and perlukan tongkat untuk jalan. Doctor pesan jugak jangan banyak gerak sebab takut luka lambat baik bernanah pulak kang kaki tu tapi macam biasa dia taknak dengar cakap. Huhu. 

Pastukan abah bila kami suruh solat memang dia solat tapi tak betul solatnya. Kami paksa dia solat walau dia tak nak. Bayangkan abah aku cakap tak nak solat sedangkan sebelum dia operate and sepanjang hayat dia, dia memang suka tengking kalau lambat solat. Huhu. Kami ambikkan wuduk untuk dia. Kiranya ambik satu gayung sapu-sapu je anggota wuduk. First time wei semua anaknya merasa ambikkan wuduk untuk abah. Merasa la sapu air dekat kaki dia. Kalau benda ni tak jadi tak rasa la kami. Huhu. Dia solat memang tak betul tapi kadang-kadang aku ngaji maghrib-maghrib tepi dia, tetiba dia tegur bacaan aku salah. Haa tak nyanyuk pulak. Hahaha. Adoyai pening mak enon.

Kan kakinya tak berapa kuat kena pakai tongkat, masalahnya bila tak tahan nak kencing nak pergi toilet susah la pulak. Kang nak menyelak kain lagi. So kami pun decide untuk abah pakai pampers. Tapi mak aku pulak tak larat nak pakaikan and abah jugak dia tak nak pakai sangat. Ada jugak nurse pakai yang wayar tu tapi dia cabut. And ada jugak nurse bagi macam bekas untuk tadah kencing je atas katil tapi macam tak menyempat pulak. Sampai kami setiap sejam tanya abah nak kencing tak? Sebijik macam ajar budak baru bukak pampers. Betul la memang kita akan kembali kepada fitrah. Orang tua akan jadi macam budak kecik. Aku dah nampak dah. Akhirnya lepas fikir sambal berjalan dalam IJN tu aku ternampak pampers dewasa tapi macam underwear tu. Jeng jeng problem solved and abah nak pulak pakai. Actually kami paksa pakai. Haha.

Duduk dekat dorm IJN tu dah dekat tiga minggu harga semalam RM15 dua orang dah RM30. Nak beli pampers dah berapa puluh. Aku dengan mak nak makan memang makan makanan café IJN hari-hari. Memang banyak pakai duit. Nasib baik memang abah dah bawak duit siap-siap and orang yang datang ziarah ada banyak sedekah. Banyak weh deme sedekah syok sangat la aku pakai. Haha. Aku dah boleh hafal apa yang sedap dekat IJN tu. Ada dua je yang sedap bakso dengan kueytiaw goreng mamak. Setiap kali pergi aku order ni je.
Panjang betul aku cite nanti aku cite lagi eh panjang lagi weh mau 10 parts hahaha.

0 comments :