Tips lipat baju pantas

Assalamualaikum WBT
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Sape ada masalah malas lipat baju? Jangan mengaku weh nanti mak mentua baca reject nak jadi menantu. Haha. Sape yang malas lipat baju tu ngaku dalam hati je jangan zahirkan kang saham jatuh. Kikiki. Aku nak bagi tips ni untuk sesape yang malas nak lipat baju.

1. Sangkut je baju-baju tu. See senang kan? Bila kita sangkut je baju-baju semua ni baju pun kurang kedut. Kan dah jimat masa dan tenaga nak iron baju. Tapi nak pakai tips ni kena ada banyak almari atau kena ada almari yang kukuh yang boleh sangkut semua baju atau memang ada bilik baju. Rasanya almari yang jenis lekat dekat dinding tu, tu almari terbaik untuk amalkan tips ni.

2. Lepas je kering terus lipat jangan tangguh-tangguh dah.

3. Basuh baju hari-hari. Bila basuh baju hari-hari bilangan baju yang kena lipat pun sikit. Tapi consider jugak kalau yang duduk dekat rumah sewa tu. Setengah orang dorang catu berapa kali seminggu boleh basuh baju sebab banyak pakai air and elektrik. Kalau jenis tak kisah tu boleh amalkan tips ni. Kadang-kadang orang takde masalah kena catu tapi masalah mesin pulak jenis 10kg rugi la kan basuh sikit. Huhu. 

4. Jangan letak dalam bakul lepas kering tambun atas katil/tilam. Tips ni memang berkesan. Yela, nanti bila kita nampak dia selerak atas katil kita rimas kan so terus rasa nak lipat. Kang nak tidur mana kalau satu katil penuh dengan baju kan? Haha.

Ni je la tips dari aku. Selamat mencuba. Huhu

0 comments :