Resipi Serawa Mempelam

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Masdar gambar.
Musim mempelam tiba lagi? Mempelam atau mangga atau pauh akan mula celik melihat bumi dengan cerdas dan cergasnya apabila masuk saja bulan April hingga bulan Julai. Tak kiralah yang muda atau dah masak semuanya sedap. Yang muda masamlah! Masam lah sedap kan kawan-kawan? Saya suka cecah dengan gula. Nak-nak masa muda-muda dulu time pakai uniform putih biru. Huhu. Ibu saya anti sungguh dengan style saya tu. Beliau pula suka cecah dengan garam. Saya pula yang anti style ni. Hehe.

Tak kisah lah cara macam mana pun, asalkan buah,garam dan gula tu semuanya halal. Bukan hasil curian, rompakan mahupun cilokan. Cukup dengan bismillah ianya akan hadam dengan mudah. Tak payah nak sahut cabaran Nestle Bliss 14 Hari ( takda kaitan ). Back to the topic, apabila terlalu banyak kerana terlalu murah dan terlalu ramai yang memberi, for sure kadang-kadang tu tak lalu lagi nak masuk dalam perut ni kan. Sampaikan mempelam-mempelam tu jadi terlalu masak terlebam-lebam.

'Cantik' kan bekas pencuci mulut saya? sob3~
Bila dah terlebam-terlebam tu, saya memang ngada-ngada tak nak makan dah sebab tak cantik. Hehe. Jangan tiru aksi ini ya kawan-kawan. Kesian ibu saya, terpaksa beliau yang menghabiskan buah-buah yang dah tak cantik lagi tu. Itu lah emak kan. Emak ni tak tergamak melihat makanan makanan ni membazir. Mesti digagahkan jua menganga untuk habiskan. Sebab tu kalau kaum-kaum ibu ni ter'comel' jangan nak merungut ya kaum-kaum bapa!!

Oleh yang demikian ya puan-puan, dek kerana tak sanggup hendak membiarkan bayang-bayang pembaziran ni menjelma apa kata kita pelbagaikan cara untuk menghabiskan mempelam-mempelam di rumah kita. Seronok lah si bertanduk kalau nampak kita membazir. So,macam mana nak bagi si bertanduk tu menangis? Kita buat SERAWA. Senang sangat nak buatnya. Huhu.

BAHAN-BAHANnya :
  • Mempelam masak
  • Strawberi
  • Susu cair
  • Gula
  • Air
  • Garam
CARA-CARAnya :
  • Potong mempelam secara mendadu comel-comel.
  • Belah strawberi kepada dua.
  • Tuangkan susu cair yang telah dicampur dengan sedikit air masak ke atas buah-buah.
  • Taburkan sikit je garam.
  • Taburkan gula banyak sikit dari garam.
  • Gaul gaul dan siap!
Senangkan? Sekejab je pun buatnya. Oh ya, strawberi tak wajib pun. Watak utama kita mempelam. Saya buka peti sejuk terjumpe strawberi yang dah nak kecut. Hehe. Kenapa nak campurkan air kedalam susu? Sebab nak jimat. Haha, Lagi banyak susu, lagi sedap serawa kita sebab berlemak je rasanya. Guna susu pekat pun takpa. Jika guna susu pekat memang wajib bancuh sampai cair. Garam tu untuk melemak-lemakkan lagi serawa tu.

p/s : Kalau sejuk lagi sedap. Nak sedap lagi? Makan berjemaah okayh? Jangan lupa baca doa! Sometimes,sibuk ajar anak-anak,adik-adik baca doa sebelum makan tapi yang kita tua-tua ni pula yang tak baca. Apa kes?