RESIPI PUDING KASTARD+KOKTAIL

Pada kebiasaannya,selepas makan tengahari atau makan malam atau minum petang pasti tekak terasa inginkan sesuatu yang manis.Terutamanya selepas menjamah lauk pauk yang agak pedas. PUDING KASTARD+KOKTAIL antara contoh pencuci mulut yang terkenal malah mudah untuk disediakan. Oleh itu ingin saya kongsikan cara-cara untuk menyediakannya. :)

BAHAN-BAHANnya ;
  • Tepung kastard
  • Susu cair
  • Koktail buah-buahan campuran
  • Gula
  • Garam
  • Air
  • Telur
CARA-CARA memasaknya ;

KASTARD
  • Masukkan 1 gelas tepung kastard ke dalam periuk
  • Masukkan pula 3 gelas air ke dalam periuk yang sama.
  • Kacau diatas api yang kecil.
  • Masukkan setengah gelas gula.
  • Kacau perlahan tanpa henti hingga menjadi ala-ala dodol.
  • Tuangkan ke dalam pelengat atau tupperware.
  • Simpan ke dalam peti sejuk hingga keras.
KUAH PUDING
  • Masukkan satu tin susu cair ke dalam periuk yang sama digunakan utk tepung kastard.
  • Masukkan 3 tin air dengan menggunakan tin susu yang tadi.
  • Masukkan sebiji telur yang telah dipukul.
  • Masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang diingini.
  • Masukkan secubit garam bagi memberi rasa lemak.
  • Kacau perlahan tanpa henti hingga mendidih.
Cara penyediannya
  • Potong kastard yang telah mengeras mengikut bentuk yang diingini samada kecil-kecil comel-comel besar-besar. ;)
  • Letak kastard tersebut di dalam bekas yang sesuai seperti gelas. Lagi molek guna bekas khas untuk puding.
  • Tuangkan kuah ke dalam gelas@bekas tadi.
  • Masukkan juga koktail buah-buahan campuran.
  • Siap untuk dimakan.
p/s : Lagi sedap jika ia sejuk. enjoy  ^_^.

3 comments :

shairazi sharizan said...

sedap3

Anonymous said...

buat kan tok i,,,,hehehe,,,kakakmu

shairazi sharizan said...

buat sendiri