Resipi Sup Ikan Merah

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Bila tekak terasa perit nak telan air liur, bila hidung terasa seperti digeletek, bila mata mengeluarkan air tanpa disedari, bila mulut terasa pahit, confirm-confirm takda selera nak makan lauk-lauk biasa seperti ini, ini, ini, ini, ini, dan lain-lain. Hanya keturunan sup-sup sahaja yang mampu lalu ditekak. Ya tak? Maka menu hari ni adalah sup ikan merah.

Memandangkan ikan merah yang ayah saya terbeli itu keliatan dagingnya, maka hanya yang rebus-rebus sahaja yang mampu melembutkan daging ikan tersebut. Pernah dimasak kari tapi sungguh tidak lemak berkrim. Maka moh lah kita ke dapur. :D


Bahan-bahannya :


  • Kepala ikan merah
  • Bawang besor ( Dikisar )
  • Bawang putih( Dikisar )
  • Halia ( dihiris )
  • Air
  • Garam
  • Minyak
  • Asam keping
  • Kiub ikan bilis.
Cara-caranya :
  • Panaskan minyak dalam periuk/kuali.
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dikisar hingga naik bau-bauan.
  • Masukkan kiub ikan bilis.
  • Masukkan ikan merah,halia,air,garam dan asam keping.
  • Kacau-kacau dan tunggu menggelegak.
  • Rasa garamnya,kacau sikit-sikit dan siap.
Senangkan? Orang-orang bujang memang sesuai sangat lah masak-masak macam ni. Tak bujang pun takpa. Hehe. Halia tu digunakan sebab tak nak bagi ada bau hanyir. Asam keping pulak untuk bagi sup kita tu masam-masam sikit. Kalau tak masam-masam macam tak berapa sedap kot. 

Oh ya, silalah jangan mencampakkan sahaja ikan-ikan itu kedalam periuk kerana geli hendak memegangnya. Nanti emak/opah/kakak kamu mesti marah. Boleh lah hidang dalam mangkuk cantik-cantik. Makan ramai-ramai. Nasi panas-panas. ^__^

Dah sendawa segala terus fikir nak cari katil dan bantal. Doa lepas makan tak baca pun. Kenapa tak baca? Lupa. Siapa yang selalu baca? Adik-adik kita yang masuk kelas lepas rehat. Kan? T___T. Harus lah terasa malu pada mereka si kecil comel itu. 

p/s : Saya lampirkan (ayat surat rasmi) sekali doa selepas makan. Maka silalah membacanya setiap selepas makan. Tak kira la sarapan ke,lunch ke, a'syak ke semua kena baca ok? Kita baca sama-sama ea? :D

Besar semacam je? Takpa. Senang sikit nak hafalkan?
Masdar

10 comments :

shairazi sharizan said...

lepas nie sup tom yam punya resepi pula,,pastikan tiada terlalu masammmm,,,,,,,

aCu atiQ said...

sup tomyam mcm mne eh? x pnah dengo plak,,klo tomyam saje pnah..masam?? ape tuu??

shairazi sharizan said...

tomyam lah,,,
masam bila letak asam banyak sgt,boleh senak perot....

aCu atiQ said...

@shairazi sharizan
macam selalu je senak perut??

shairazi sharizan said...

bukn bukan,tak selalu.lalala
,kalau letak asam banyak sangat boleh senak perut, terutama bila diri sendiri yang letak, macam orang yang bru belajar lah katakan,

Siti Arfah said...

Npk sedp je sup ikan merah tu. hehe. Seng lak tu nk buat dia. Nnt ak nk try msk la. Buh la rsepi pape lg jiran ! hehe

aCu atiQ said...

@Siti Arfah
memang sdp pahh,,orang2 pantang pon sesuai makan lauk ni,,cume xyah letak halia banyak sangat takot baby lambat baik kuningnya..hehe..try selaluhh..hahaha..boleh2 :D

aCu atiQ said...

@shairazi sharizan
ish3,,sape la orang tu ek?

shairazi sharizan said...

org 2..? xtahu lah pulak,,,kalau ada rasa terkena batang hidung silalah amik,,,

Aida Ismail said...

Sangat senang rupanya! Hehe lepas ni boleh la try. Kalau tak sedap, makan sorang2. >.<