Resipi Gulai Lemak Siput Sedut Batang Keladi

Slrpppp,.,slrppp,.,slrppp,.,begitulah bunyi bagi aksi sedut menyedut siput sedut.hahaha.Ok terus ke point of story resipi hari ini ialah GULAI LEMAK SIPUT SEDUT+KELADI.

BAHAN-BAHANnya
  • Siput sedut
  • Batang keladi
  • Santan 
  • Cili padi
  • Bawang
  • Garam
  • Serbuk kunyit
  • Serai
  • Air
  • Daun kunyit
CARA-CARA memasaknya
  • Potong muncung cengkerang siput sepanjang 3mm.
  • Cuci siput sebersih-bersihnya daripada sebarang selut,pasir etc.
  • Kerat batang keladi comel-comel.
  • Kisarkan cili padi dan bawang bersama sedikit air.
  • Masukkan kesemua bahan kecuali santan ke dalam periuk dan hidupkan api.
  • Kacau hingga semua bahan menjadi mesra.
  • Apabila sudah mendidih masukkan pula santan.
  • Kacau,kacau,dan kacau dan siap.
Jangan lupa menjaga kebersihan sebelum,semasa dan selepas memasak ya. Sangat sedap dimakan secara berjemaah.Selamat mencuba.Selamat menyedut.^_^

0 comments :